Opinio Juris
  • Etusivu
  • Palvelumme
    Kartoitukset ja vaikutusarvioinnit
    Kumppani- ja maariskianalyysit
    Vastuullinen hankinta
    Selvitykset ja tutkimukset
    Vastuullisuusstrategiat ja ‑ohjelmat
    Due diligence ‑neuvonta
    Koulutukset ja konsultointi
    Vastuullisuusviestintä ja ‑raportointi
  • Asiakkaamme
  • Tietopankki
    Ajankohtaista
    Opinio Jurisin blogi
    Tutkimusjulkaisuja ja selvityksiä
    Kirjoituksia
    Hyödyllistä tietoa
    Menesty yritysvastuulla ‑kirja
  • Meistä
  • Ota yhteyttä
  • EN
Opinio Juris
  • Etusivu
  • Palvelumme
    Kartoitukset ja vaikutusarvioinnit
    Kumppani- ja maariskianalyysit
    Vastuullinen hankinta
    Selvitykset ja tutkimukset
    Vastuullisuusstrategiat ja ‑ohjelmat
    Due diligence ‑neuvonta
    Koulutukset ja konsultointi
    Vastuullisuusviestintä ja ‑raportointi
  • Asiakkaamme
  • Tietopankki
    Ajankohtaista
    Opinio Jurisin blogi
    Tutkimusjulkaisuja ja selvityksiä
    Kirjoituksia
    Hyödyllistä tietoa
    Menesty yritysvastuulla ‑kirja
  • Meistä
  • Ota yhteyttä
  • EN
Teemat
  • IHMISOIKEUDET JA IHMISOIKEUSVASTUU
  • MEDIAN VASTUULLISUUS
  • MUITA IHMISOIKEUSTEEMOJA
  • MUITA VASTUULLISUUSKYSYMYKSIÄ
  • MUUTA POHDINTAA
  • SYRJIMÄTTÖMYYS JA MONINAISUUS
  • YRITYSVASTUU – YLEISTÄ
  • YRITYSVASTUUN SÄÄNTELY

Liiketoimintariskit ja yritysvastuuriskit – erot ja linkit

Merja Pentikäinen Merja Pentikäinen
YRITYSVASTUU – YLEISTÄ
11.3.2021

Koronakriisissä vastuullisuuskysymykset ovat nousseet esiin ennen näkemättömällä tavalla. Vastuullisia tekoja vaaditaan nyt kaikilta – valtioilta, yrityksiltä, meiltä jokaiselta. Vastuullisuuteen liittyy riskienarviointi. Yrityksille korona on lähtökohtaisesti liiketoimintariski, joka voi kääntyä myös yritysvastuuriskiksi.

Liiketoimintariskit tulevat ulkoa

Riskit ovat uhkia ja vaaroja, jotka toteutuessaan aiheuttavat negatiivisia seurauksia. Kaikkeen liiketoimintaan liittyy riskejä, joita yrityksissä yritetään ennakoida ja hallita. Riskienhallinta on olennaista yrityksen toiminnan, kannattavuuden ja arvon säilyttämiseksi. Isommissa yrityksissä on yleensä oma yksikkökin, jossa erilaisiin riskeihin vihkiytyneet asiantuntijat arvioivat systemaattisesti yritystoimintaan vaikuttavia riskejä.

Yrityksen liiketoimintariskit liittyvät yrityksen ulkopuolisiin tapahtumiin ja ovat yrityksen toimintaympäristöstä yritykselle aiheutuvia riskejä. Riskit voivat liittyä esimerkiksi yleiseen taloustilanteeseen, rahoitusmarkkinoihin, poliittisiin tilanteisiin, sääntelyyn, ympäristön tilaan tai muihin liiketoimintaan vaikuttaviin olosuhdemuutoksiin. Esimerkiksi ilmastonmuutos on merkittävä liiketoimintariski monilla toimialoilla (kuten ruoantuotannossa), vaikka se toisinaan yrityksissä niputetaan yritysvastuuriskiksi.

Yritysvastuuriskit kumpuavat yrityksen omasta toiminnasta

Yritysvastuussa liiketoimintaan liittyviä riskejä tarkastellaan eri suunnasta kuin liiketoimintariskien arvioinnissa. Yritysvastuu tarkoittaa yrityksen oman toiminnan ja tuotteiden vaikutuksia ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan ja velvoitetta huolehtia negatiivisten vaikutusten poistamisesta tai minimoimisesta. Tällöin kiinnitetään huomiota niihin riskeihin (ja toteumiin), joita yrityksen toiminta ja tuotteet koko elinkaarensa ajalta voivat aiheuttaa. Esimerkiksi työntekijöistä ja asiakkaista kerätyn tiedon käsittely tietoturvallisesti on lähtökohtaisesti yritysvastuukysymys, mutta yrityksiä ulkopuolelta uhkaavat kyberhyökkäykset ovat liiketoimintariski.

Yritysvastuussa riskienhallinta on siten huomion kiinnittämistä yrityksen toiminnan aiheuttamiin, ei yrityksen ulkopuolelta tuleviin riskeihin. Yritysvastuuriskit ovat aivan eri tavalla yrityksen kontrolloitavissa kuin ulkoa tulevat liiketoimintariskit.

Liiketoimintariskistä yritysvastuuriskiksi

Koronakriisi on konkreettisesti tuonut esiin liiketoimintariskien ja yritysvastuuriskien keskinäiset yhteydet. Koronapandemia on yritystoiminnan ulkopuolelta tullut liiketoimintariskin toteuma ja yritysten toimet suojata työntekijöitä, asiakkaita ja ihmisiä laajemminkin liittyvät pitkälti julkisen vallan määräyksiin ja ohjeistuksiin.

Yritykset yrittävät nyt pitää liiketoimintaa käynnissä poikkeusoloissa. On keksitty myös uusia tapoja saada tuotteet asiakkaille. Joissain tilanteissa yritykset ovat jättäneet huomioimatta julkisen vallan antamat ohjeet. Esimerkiksi Helsingissä avattiin rajoitusohjeiden antamisen jälkeen kauppakeskus, mikä houkutti paikalle ison ihmismäärän. Tällaisissa tilanteissa liiketoimintariski alkaa kääntyä myös yritysvastuuriskiksi, koska yritykset omalla toiminnallaan aiheuttavat uhkia ja riskejä ihmisten terveydelle, jopa hengelle.

Korona on osaltaan osoittanut, kuinka haastavaa voi olla hallita liiketoimintariskejä ja yritysvastuuriskejä. Kyseessä ovat pahimmillaan valinnat talouden ja terveyden ja hengen suojaamisen kesken. On selvää, että yritystoiminnan taloudellisen pohjan turvaaminen on elintärkeää toimivalle yhteiskunnalle. Siksi julkisen vallan tuki yrityksille on tärkeää. Vain taloudellisesti kestävällä pohjalla oleva yritys voi kantaa yritysvastuutaan.

 

Kirjoitus on julkaistu Havuja perkele ‑blogissa 8.4.2020 Merja Pentikäisen ja Hanna Liappisin yhteiskirjoituksena. 

 

-
Share on Facebook Share on twitter

Continue Reading

Previous post

Miksi yritysvastuu kannattaa?

Opinio Juris on Suomen johtavia yritysvastuun ja kestävän kehityksen asiantuntijayrityksiä. Autamme vauhdittamaan vastuullista liiketoimintaa niin aloittelevissa kuin jo pidemmällä vastuuasioissa olevissa yrityksissä.

Opinio Juris on Helsingin Seudun Kauppakamarin jäsen.

Tietosuojaseloste

Bulevardi 9i, 00120 HELSINKI
info@opiniojuris.fi

Opinio Juris © All rights reserved

Search

Hit enter to search or ESC to close

Your shopping cart
WooCommerce should be installed and activated!