Opinio Juris
  • Etusivu
  • Palvelumme
    Kartoitukset ja vaikutusarvioinnit
    Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusneuvonta
    Kumppani- ja maariskianalyysit
    Vastuullinen hankinta
    Selvitykset ja tutkimukset
    Vastuullisuusstrategiat ja ‑ohjelmat
    Due diligence ‑neuvonta
    Sopimukset ja yritysvastuu
    Koulutukset ja konsultointi
    Vastuullisuusviestintä ja ‑raportointi
  • Asiakkaamme
  • Tietopankki
    Blogi
    Julkaisuja
    Yritysvastuun käsitteistöä
  • Meistä
  • Ota yhteyttä
  • EN
Opinio Juris
  • Etusivu
  • Palvelumme
    Kartoitukset ja vaikutusarvioinnit
    Tasa-arvo ja yhdenvertaisuusneuvonta
    Kumppani- ja maariskianalyysit
    Vastuullinen hankinta
    Selvitykset ja tutkimukset
    Vastuullisuusstrategiat ja ‑ohjelmat
    Due diligence ‑neuvonta
    Sopimukset ja yritysvastuu
    Koulutukset ja konsultointi
    Vastuullisuusviestintä ja ‑raportointi
  • Asiakkaamme
  • Tietopankki
    Blogi
    Julkaisuja
    Yritysvastuun käsitteistöä
  • Meistä
  • Ota yhteyttä
  • EN
Teemat
  • IHMISOIKEUDET JA IHMISOIKEUSVASTUU
  • MEDIAN VASTUULLISUUS
  • MUITA IHMISOIKEUSTEEMOJA
  • MUITA VASTUULLISUUSKYSYMYKSIÄ
  • MUUTA POHDINTAA
  • SYRJIMÄTTÖMYYS JA MONINAISUUS
  • YRITYSVASTUU – YLEISTÄ
  • YRITYSVASTUUN SÄÄNTELY
Miksi yritysten kannattaa kiinnostua ihmisoikeuksista?

Miksi yritysten kannattaa kiinnostua ihmisoikeuksista?

admin admin
IHMISOIKEUDET JA IHMISOIKEUSVASTUU
14.9.2021

Tänä päivänä yritysten pitää osata kertoa yritystoiminnan vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Yrityksiltä odotetaan vastuullisuutta, joka tarkoittaa yritystoiminnan negatiivisiin vaikutuksiin puuttumista ja positiivisten vaikutusten vahvistamista. Vastuullisuusodotukset koskevat käytännössä kaikkia yrityksiä, myös pk-sektoria. Jokaisen yrityksen tulee tunnistaa sen toiminnan vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet sekä viestiä niistä sidosryhmille.  

Ihmisoikeudet ovat yritysten arjessa

Ihmisoikeudet ovat valtioiden kansainvälisesti hyväksymiä normeja. Ne turvaavat ihmisten hyvää kohtelua, ja niiden ytimessä on esimerkiksi ihmisten hengen ja terveyden suojaaminen sekä syrjimättömyyden varmistaminen. Suomen hyväksymät  ihmisoikeusnormit on viety osaksi Suomen  lainsäädäntöä, mitä kautta  ne tulevat myös yrityksiä oikeudellisesti sitoviksi ja  turvaavat meidän kaikkien oikeuksia täällä meilläkin.

On tärkeää nähdä miten kansainvälisesti linjatut ihmisoikeusnormit liittyvät yritysten arkiseen toimintaan. Esimerkiksi työturvallisuus ja ihmisten jaksamisesta huolehtiminen liittyvät  elämää  ja terveyttä turvaaviin ihmisoikeuksiin. Henkilökohtaisen turvallisuuden suojalla halutaan varmistaa, ettei työpaikoilla tarvitse kohdata häirintää, ahdistelua tai muuta epäasiallista kohtelua. Tietosuoja ja henkilötietojen keräämisen rajoitukset liittyvät ihmisten yksityisyyden suojaan.  Kun yritykset noudattavat Suomen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakeja ja täyttävät niiden määrittelemiä velvoitteita laatia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, olemme ihmisoikeuksia määrittelevän syrjimättömyyden  äärellä. 

Ihmisoikeusvastuu sosiaalisen vastuun perustana

Vastuullisen yritystoiminnan sosiaalisen vastuun osa-alueen perustana on ihmisoikeusvastuu. Se tarkoittaa sekä kansallisen lainsäädännön huomioimista että kansainvälisten ihmisoikeuksien kunnioittamista.  Vastuullisuutta edellyttävässä liiketoimintaympäristössä yrityksen on viestinnässään pystyttävä sanoittamaan arkista toimintaansa ihmisoikeuskielelle. Tässä avainasemassa on ihmisoikeusnormien osaaminen ja sen ymmärtäminen, mitä normit konkreettisesti tarkoittavat eri toimialoilla toimiville erilaisille yrityksille. 

Ihmisoikeusvastuun toteuttaminen alkaa  ihmisoikeusvaikutusten arvioinnilla. Yritystoiminnan ihmisoikeusvaikutukset riippuvat keskeisesti yrityksen toimialasta, tuotteista ja toimintakonteksteista (toimintamaat). Huomiota tulee kiinnittää koko arvoketjuun. Työ kannattaa aloittaa omasta välittömästä toiminnasta arvioimalla toiminnan vaikutuksia ihmisiin, jotka tekevät työtä omassa organisaatiossa. 

Vastuullinen yritys varmistaa, ettei sen toiminta heikennä myöskään asiakaspinnassa olevien ihmisten  sekä  tuotteiden ja palveluiden loppukäyttäjien ihmisoikeuksia. Tätä varmistetaan turvallisilla tuotteilla ja syrjimättömällä asiakaspalvelulla. Lisäksi yrityksiltä odotetaan vastuullisuutta toimitusketjuistaan. Yrityksen vastuun laajuutta arvioidaan asianmukaisen huolellisuuden (due diligence) mittapuun avulla. EU:sta odotetaan tulevana syksynä komission lainsäädäntöehdotusta täsmentämään tätä velvoitetta.

Työkaluja ihmisoikeusvastuun toteuttamiseen 

Ihmisoikeusvastuun toteuttamisen keskeinen linja-asiakirja, myös työkalu, ovat YK:ssa vuonna 2011 hyväksytyt yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet.  Suunnittelimme vuonna 2020 Keskuskauppakamarille  YK:n ohjaaviin periaatteisiin pohjautuvan Ihmisoikeussitoumuksen, joka tarjoaa erilaisille organisaatioille työkalun  ihmisoikeusvastuun ymmärtämiseen ja konkretisointiin. Se on käytännönläheinen, suomalaisten organisaatioiden tarpeisiin suunniteltu työkalu. Sitoumuksen hakuopas on ladattavissa Keskuskauppakamarin nettisivuilta.   

Kaikkien yritysten kannattaa kiinnostua ihmisoikeuksista ja toteuttaa ihmisoikeusvastuutaan yksinkertaisesti siksi, että se hyödyttää liiketoimintaa. Ihmisoikeusvastuullinen yritys vahvistaa brändiään, saa parhaat osaajat, säästää  henkilöstökuluissa ja saa enemmän liiketoimintamahdollisuuksia. 

Kerromme mielellämme lisää ihmisoikeusvastuun sisällöstä ja liiketoimintahyödyistä, myös miksi organisaation kannattaisi liittyä Keskuskauppakamarin Ihmisoikeussitoumukseen. 

- Merja

 

Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet
LinkedIn
Share
Ihmisoikeudet Ihmisoikeussitoumus Ihmisoikeusvastuu Sosiaalinen vastuu
-

Continue Reading

Previous post

Liiketoimintariskit ja yritysvastuuriskit – erot ja linkit

Vastuullisuus KIRA-ala
Next post

Yritysvastuu vauhdittamaan KiRa-alaa

Opinio Juris on yritysvastuun ja kestävän kehityksen asiantuntijayritys. Autamme vauhdittamaan vastuullista liiketoimintaa niin aloittelevissa kuin jo pidemmällä vastuuasioissa olevissa yrityksissä.

Opinio Juris on mukana YK:n Global Compact ‑yritysvastuualoitteessa.

Opinio Juris on Helsingin Seudun Kauppakamarin jäsen.

JY
info@opiniojuris.fi

Tietosuojaseloste

Opinio Juris © All rights reserved

Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet
LinkedIn
Share
Search

Hit enter to search or ESC to close