Hankinnan ihmisoikeusvastuu
Yritysvastuu edellyttää, että yritys ymmärtää riittävästi sen arvoketjun eri osiin, myös hankintaan liittyvät keskeisimmät yritysvastuuriskit ja ryhtyy käytettävissään oleviin toimiin mahdollisiin toteumiin puuttumiseksi ja riskien toteutumisen minimoimiseksi. Keskeistä on ymmärtää mikä on tilaajayrityksen vastuu sen hankintaan liittyvistä tosiasiallisista ja mahdollisista negatiivisista ihmisoikeusvaikutuksista. Koska jokaisella ketjun yrityksellä on vastuu omasta toiminnastaan, yrityksen ei pidä tehdä toiselle yritykselle kuuluvia toimia. Autamme yrityksiä ymmärtämään millaiset toimet ovat riittäviä hankinnan ihmisoikeusvastuun varmistamiseksi.

Yrityksen hankinnan ihmisoikeusriskien hallinta
Hankinnan vastuullisuuden hallinta on yksi eniten yrityksissä pohdituttavia kysymyksiä. Miten hyvin yrityksen tulee ymmärtää ja hallita hankintaansa liittyviä ihmisoikeusriskejä? Millaisiin konkreettisiin toimiin yrityksen on ryhdyttävä toimiakseen vastuullisesti?
Yrityksen hankintaan liittyviä ihmisoikeuksia koskevia odotuksia ja vastuita täsmennetään ihmisoikeusvastuun toteuttamisen ytimessä olevan huolellisuusvelvoitteen (HRDD) avulla. Huolellisuusvelvoite korostaa yrityksen vastuuta varmistaa oman välittömän toimintansa vastuullisuus. Omaan välittömään toimintaan, ml. omaan työyhteisöön, yrityksellä on suoraa vaikutusvaltaa. Jokainen yrityksen arvoketjussa oleva yritys vastaa samalla tavalla omasta toiminnastaan.
Vastuullinen yritys kuitenkin tuntee riittävästi myös oman laajemman arvoketjunsa, ml. hankintaketjun. Jos hankintaketju on laaja ja monimutkainen, yritys tunnistaa vähintään ketjun rakenteen. Lisäksi vastuullinen yritys tunnistaa hankintaansa liittyvät keskeiset ihmisoikeusriskit ja toimii riskien vähentämiseksi yrityksen käytettävissä olevin keinoin. Hankinnan ihmisoikeusriskeihin vaikuttavat keskeisesti yrityksen toimiala ja tuotteet sekä hankinnan (esim. raaka-ainehankinnat) ulottuminen ns. korkean riskin maihin. Hankinnan vastuullisuuteen kuuluu myös määrätietoinen puuttuminen hankintaketjussa tunnistettuihin tosiasiallisiin negatiivisiin ihmisoikeusvaikutuksiin.
Yrityksen hankinnan ihmisoikeusvastuun varmistamisessa olennaista on ymmärtää mikä on riittävää - minkä verran yrityksen pitää tietää sen hankintaan liittyvistä ihmisoikeusriskeistä ja seurata toteutumia sekä millaiset toimet ovat riittäviä ihmisoikeusvastuun varmistamiseksi. Kaikkea ei tarvitse tietää ja edellytettyihin toimiin vaikuttaa keskeisesti yrityksen vaikutusvalta. Arvioinnit ovat aina kontekstuaalisia ja riippuvat mm. ihmisoikeuriskeistä, yrityksen koosta ja resursseista.
Autamme yrityksiä ymmärtämään mitä yrityksen hankintaan liittyvä ihmisoikeusvastuu tarkoittaa käytännössä ja millaiset toimet ovat riittäviä hankinnan ihmisoikeusvastuun varmistamiseksi. Tätä asiantuntijatyötä toteutetaan yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.