Ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite (HRDD)
Ihmisoikeuksia koskevan huolellisuusvelvoitteen (human rights due diligence (HRDD)) toteuttaminen on yrityksen ihmisoikeusvastuun jalkauttamisen ytimessä. HRDD määrittää yritykseltä konkreettisesti edellytettyjä toimia ihmisoikeusvastuun toteuttamiseksi läpi yrityksen arvoketjun. Autamme yrityksiä ymmärtämään HRDD:n vaatimukset huomioiden se, että vaatimukset ovat erilaisia mm. erikokoisille yrityksille. Tuemme yrityksiä myös jatkuvasti käynnissä pidettävän HRDD-prosessin toteuttamisessa.

Huolellisuusvelvoite yritysvastuun ytimessä
Huolellisuusvelvoitteen keskeinen merkitys näkyy yritysvastuusääntelyssä, muun muassa YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa ja EU:n normeissa. Huolellisuusvelvoitteen sisällön ja sen määrittämien vaatimusten ymmärtäminen on avainasemassa yritysvastuun toteuttamisessa. Huolellisuusvelvoite määrittelee sen miten hyvin yrityksen on tunnettava arvoketjunsa ja millaisiin toimiin sen on ryhdyttävä täyttääkseen siltä vaadittu riittävä huolellisuus. Huolellisuusvelvoite määrittelee erilaisille, muun muassa erikokoisille, yrityksille osin erilaisia vastuullisuusvaatimuksia. Julkishallinnon omistajuus yrityksessä myös tuo yritystoiminnan vastuullisuudelle lisävaatimuksia.
Autamme yrityksiä ymmärtämään huolellisuusvelvoitteen sisällön ja vaatimukset sekä tuemme sen toteuttamisessa. Koulutuspaketti tai konkreettinen huolellisuusvelvoitteen toteuttamistuki yritykselle räätälöidään yrityksen tarpeisiin. Sisällöissä huomioidaan esimerkiksi seuraavia elementtejä:
- Huolellisuusvelvoitteen sisältö ja merkitys yritykselle.
- Huolellisuusvelvoite yritysvastuusääntelyssä.
- Yrityksen ihmisoikeusvastuuta koskeva huolellisuusvelvoite (HRDD)
- HRDD yritysvastuusääntelyssä, erityisesti YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa.
- HRDD-prosessin elementit, ml. ihmisoikeusvaikutusten arviointi (human rights impact assessment (HRIA)) ensimmäisenä askeleena, ja HRDD:n toteuttaminen.
- Huolellisuusvelvoitteen toteuttaminen käytännössä: mm. yritysjohdon ja eri funktioiden roolit, ihmisoikeusvastuuta varmistavat asiakirjat ja prosessit, seuranta (ml. auditointi) ja viestintä.
Yksityiskohtaisempi koulutus tai konkreettinen tuki toteutetaan yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa.