Sääntelystä yritysvastuun vaatimukset -sparraukset
Yritysvastuun raamit, teemat ja vaatimukset määrittyvät sääntelyn pohjalta. Yritysvastuu on sekä yrityksen toimintamaan kansallisten lakien noudattamista että kansainvälisten vastuullisuuslinjausten huomioimista. Autamme yrityksiä ymmärtämään mitkä ovat niiltä edellytetyt sääntelyn määrittämät vastuullisuustoimet huomioiden se, että isoita yrityksiltä edellytetään enemmän vastuullisuustekoja kuin pieniltä.
Kuva

Selkoa sääntelykenttään
Tarjoamme räätälöityjä infopaketteja ja sparrauksia asiakasyritystemme tarpeet ja toiveet huomioiden.
Sisällöissä huomioidaan esimerkiksi seuraavia elementtejä:
- Yrityksen toimintamaiden kansallinen lainsäädäntö määrittää yritystä oikeudellisesti sitovat velvoitteet.
- EU:n sääntely on nostanut yrityksiä oikeudellisesti sitovan sääntelyn rimaa Euroopassa.
- Vastuullinen yritys huomioi toiminnassaan myös kansainvälisen oikeuden piirissä hyväksytyt kestävyyden globaalit linjaukset, jotka määrittävät kansallisten lakien yli menevät vastuullisuusodotukset. Keskeiset ko. linjaukset ovat YK:n Global Compact, yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet (UNGPs) ja kestävän kehityksen tavoitteet (SDGt) sekä OECD:n linjaukset.
- Isompia yrityksiä koskee laajempi sääntelykokonaisuus ja laajemmat velvoitteet kuin pienempiä yrityksiä. Täsmennetään asiakasyritykselle merkityksellisen yritysvastuusääntelyn kokonaisuus ja sen yritykselle määrittämät keskeiset velvoitteet.
Erillinen sparrauspaketti: Yrityksen ihmisoikeusvastuun sääntely
Sisällöissä huomioidaan esimerkiksi seuraavia elementtejä:
- Ihmisoikeudet ovat kansainvälisen oikeuden normeja, jotka sitovat valtioita ja jotka on täsmennetty valtioiden hyväksymissä kansainvälisissä ihmisoikeusasiakirjoissa, ml. sopimuksissa.
- Valtiot ovat vieneet kansainvälisen oikeuden ihmisoikeusnormeja kansallisiin lakeihinsa, jolloin niistä on tullut mm. yrityksiä oikeudellisesti sitovia kansallisen oikeuden normeja. Noudattamalla ko. lakeja yritys jo osittain toteuttaa yritysvastuuseen liittyvää ihmisoikeusvastuutaan.
- Ihmisoikeusvastuu on yrityksen sosiaalisen vastuun perusta.
- Aidosti ihmisoikeusvastuullinen yritys noudattaa sekä kansallisia lakeja että huomioi sen toiminnalle merkitykselliset kansainväliset ihmisoikeudet.
- YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet (UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGPs)) on yrityksen ihmisoikeusvastuun toteuttamisen perustyökalu.
- Täsmennetään asiakasyritykselle merkityksellisen ihmisoikeusvastuusääntelyn kokonaisuus.
- Tasavertaisuus ja syrjimättömyys ovat kv. ihmisoikeuksia ja siten myös ihmisoikeusvastuuta läpileikkaavat periaatteet. Suomen kansallinen lainsäädäntö sisältää paljon ko. periaatteita konkretisoivia elementtejä (tasa-arvolaki, yhdenvertaisuuslaki jne.). Tätä osiota toteutetaan myös yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.